Ludowe spotkania drożdżowe – kontra koronawirus
Realizacja projektu polega na przeprowadzeniu 2 sztuk warsztatów w zakresie wypieku pieczywa drożdżowego i ciast. Uczestnicy warsztatów cukierniczych będą mogli nabyć wiedzę w zakresie:
– techniki przygotowania i wyrabiania pieczywa i ciast drożdżowych oraz wypróbowania różnych przepisów od uczestniczek projektu,
– poznanie receptur na ciasta kruche, biszkoptowe czy serniki;
– sposobów na przygotowanie różnego rodzaju nadzień i kremów do ciast;
– wykańczanie ciast: polewą, glazurą, cukrem pudrem lub kuwerturą.
Niezbędne produkty do przeprowadzenia warsztatów będę dostarczone przez uczestników warsztatów. Przed przystąpieniem do warsztatów zostaną wybrane przepisy do realizacji podczas warsztatów oraz produkty niezbędne do ich wykonania. Każdy z uczestników zostanie poinformowany jakie produkty na warsztat ma lub mógłby przynieść. Za wybór przepisów oraz dostarczenie produktów odpowiedzialne będą Panie realizujące warsztaty : Łucja Sierota i Karolina Uczciwek.